Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Milyen matracot válasszanak a férfiak?

Milyen matracot válasszanak a férfiak? Új matrac választása előtt az ágy méreteire, típusára és a rajta lévő ágyrács típusára van szükségünk, mivel ezek is befolyásolják a választást.

 

A matrac méreteinek meghatározása

Elsődleges meghatározó tényező az ágy fekvőfelületének szélessége és hosszúsága. El kell döntenie franciaágy esetén, hogy külön vagy egybe matracot szeretne partnerével. Vegye figyelembe, hogy már nem igazak ezzel kapcsolatos a tévhitek, miszerint egybe matrac esetén a partner minden mozdulatát érezni fogja alvás közben, ill. külön matrac esetén a két matrac találkozásánál nem keletkezik rés. Következő tényező a személy magassága A matracnak mindig 20-25cm-rel hosszabbnak kell lennie, mint a magasság. 2017-ben a KSH adatai szerint a magyar férfiak átlag magassága: 176cm volt.

A matracok ajánlott szélessége: 90 cm/személy

A matrac magasságának meghatározása

Itt megint elsőként az ágykeret kialakítását kell figyelembe venni. Amennyiben az ágykeret nem rendelkezik külön matrac csúszásgátlóval, akkor körülbelül a matrac negyedének az ágykeretbe kell süllyednie, hogy a matrac ne csússzon ki az ágyból, ne keletkezzen rés a két matrac között. A matrac ideális magassága 17-22 cm. Míg a fiatalabb férfiak inkább a dizájn ágyakat helyezik előtérbe, és ahhoz illő matracot választanak, az idősebb vagy súlyosabb férfiaknak már figyelembe kell venniük azt a kényelmi szempontot, hogy minél magasabb a matrac, annál könnyebb felállni róla.

A matrac kiválasztása az összetevője és keménysége alapján

Első szempontként az ágyrács típusát kell figyelembe venni. Fix ágyrácsra bonell rugós és mikro-táskarugós matracot érdemes helyezni, míg a rugalmas ágyrácsra latex matracot, különböző hab matracokat és a különböző anyagok kombinálásával kialakított szendvics matracokat. Vegyük figyelembe, hogy a rugalmas ágyrácson minden matrac puhábbnak tűnik. Kézi vagy elektromosan állítható ágyrácsra rugós matrac nem ajánlott. A matracok különböző összetevőiknek köszönhetően különböző keménységűek, akár egy matracon belül is zónánként különbözhetnek.

matrac

A matrac kiválasztásakor leggyakrabban négy keménységgel találkozik a lágytól az extra keményig. A választásnál mindig vegye figyelembe a súlyát. A matrac maximális terhelhetősége körülbelül 5 kilogrammal haladja meg az Ön súlyát. A kisebb súllyal rendelkezők a puha matracok után nyúlhatnak, míg a nagyobb súlyúak a keményebbekért, amelyek kellő tartást biztosítanak a gerincnek. 

Ajánlott matrac keménység:

Férfiaknak 120 kg-ig:

alvó poziciók: váltakozó pozíciók a hason

matrac keménység: 3-kemény

 

Férfiaknak 150kg-ig:

alvó pozíció: háton

matrac keménység: 4-nagyon kemény (pl.: HR hideghab, szendvics matrac…)

 

Idős és/vagy hát- és ízületi fájdalmakkal küzdő férfiaknak:

matrac keménység: 1-nagyon puha (pl.: Lazy hab)

 

Allergiások részére:

Bio hab matracok különböző keménységben

A feltűntetett adatok tájékoztató jellegűek. A matrac kiválasztásakor mindig mérlegelje egyéni igényeit és preferenciáit.

Keresés