Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Hogyan válasszunk matracot és rácsot idősek számára?

Hogyan válasszunk matracot és rácsot idősek számára?

A jó alvás elengedhetetlen a testi-lelki regenerálódásához, erősíti az immunrendszert, és számos betegség megelőzésére is szolgál. Mivel idős korban az éjszakai alvás időtartama csökken, fontos, hogy az idősek a lehető legjobban aludjanak. A minőségi matrac és a megfelelő rácsválasztás segíthet a jobb alvásban.

Hogyan változik az alvás idős korban?

Időskorban az éjszakai alvás lerövidül, míg a nappali alvás gyakoribb. Az idősebbek, a fiatalabbakkal ellentétben, hajlamosak hamarabb elaludni és korábban felkelni. Idős korban az alvás hatékonysága is csökken. Az idősek gyakrabban ébrednek fel éjszaka, és csökken a mélyalvási szakaszok aránya. Az alvás szempontjából nincs alapvető különbség a férfiak és a nők között. Az idősek átlagosan napi 7-8 órát töltenek alvással.

Az idősek leggyakoribb alvászavarai

Idős embereknél fiziológiai változások lépnek fel, melyek az alvást is érinthetik.

Az alvászavarok nagyon gyakoriak az időseknél. Az időskori leggyakoribb alvászavarok közé tartozik az álmatlanság, a nyugtalan láb szindróma, amely az idősek 15%-ánál fordul elő, valamint az időszakos végtagmozgások. Az idősek gyakran tapasztalnak alvás közbeni légzési zavarokat, parasomniákat , narkolepsziát és kataplexiát.

Hogyan javítsuk az idősebb korosztály alvásán?

Számos oka van annak, hogy az idősek rosszul alszanak. Vannak, akik szeretnek nappal aludni, de éjszaka nem tudnak, vagy gyakran ébrednek fel. Ebben az esetben a megoldás a napi aktivitás növelése, ami kimeríti az embert. 

A megfelelő alváshigiéniára is fontos odafigyelni! Segít, ha minden nap ugyanakkor fekszik valaki, és kerüli este a nehéz ételeket. Egy jól szellőző, sötét és ideális hőmérsékletű szobában  jobban ehet aludni.


Az aktív idősek jobban alszanak.

Hogyan kell összeállítani az idősek ágyát?

Más-más ágy alkalmas a gyerekeknek és az időseknek, ezért az ágy kiválasztásakor mindig figyelembe kell venni az életkort Az ágynak természetesen stabilnak és tartósnak, valamint könnyen karbantarthatónak kell lennie.

Az idősek ágyának kiválasztásakor a magassága döntő. Az idősek ágyának kissé magasabbnak kell lennie, mint egy klasszikus ágynak, hogy kényelmesebb legyen a felkelés és a lefekvés. Emellett fontos a matrac és a rácsos kiválasztása.

Senior matracok

Az idősek esetében nagyon fontos, hogy jól aludjanak éjszaka, és az is, hogy alvás közben enyhítsék az ízületi fájdalmakat. A kevésbé mozgékony idősek több időt töltenek az ágyban, ezért elengedhetetlen egy minőségi és kényelmes matrac, amely megfelel a higiéniai, és egészségügyi követelményeknek.

Az idősek számára készült matracoknak légáteresztőnek és megfelelően keménynek kell lenniük, ezen kívül meg kell akadályozniuk az esetleges felfekvések kialakulását. Az idősek gyakran elégedettek a kiváló minőségű rugós matracokkal, amelyek támasztják a testet és megkönnyítik a felállást.

Anti-decubitus matrac

Az anti- decubitus matracok, azaz a felfekvés elleni matracok, olyan emberek számára készültek, akik hosszú ideje ágyhoz kötöttek. Az anti-decubitus matracok nemcsak a felfekvés megelőzésében, hanem annak kezelésében is segítenek. Úgy tervezték, hogy derkentse a vérkeringést a bőrben és a mély szövetekben.

Kétféle decubitus matrac létezik, nevezetesen az aktív decubitus matrac és a passzív anti-decubitus matrac.

 

Ágyrács

A matrac mellett nagyon fontos a minőségi rács kiválasztása is, amely támogatja a matrac megfelelő működését és a szellőzését is. A rácsot az ember súlya, egészségi állapota, alvási szokásai, és nem utolsósorban a matrac típusa alapján érdemes kiválasztani. 

Idősek számára megfelelő választás lehet az elektromos pozicionáló rács, melynek köszönhetően egyetlen gombnyomással egyszerűen változtatható a pozíció. A pozícionáló rács segíthet a hátfájdalmakon és enyhítheti a visszér kialakulását. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a pozícionáló rács nem használható rugós matrac mellé!

Matracvédő

A matracvédő nagyon praktikus bárki számára, de az inkontinenciában szenvedőknek elengedhetetlen. Ahogy a neve is sugallja, megvédi a matracot a szennyeződéstől, és emellett fokozza az alvás kényelmét.

Nálunk akár személyesen is ki lehet választani a matracot és a párnát!

Tekintettel arra, hogy az alvás befolyásolja az életminőséget, nem szabad alábecsülni a megfelelő matrac kiválasztását. Különösen egy egészségügyi problémával küzdő idős ember esetében, a rosszul megválasztott felszerelés még tovább ronthatja állapotát, például hátfájás formájában. 

Válasszon matracot magasság, súly, preferált alvási pozíció és egészségügyi problémák alapján! Ha minőségi párnát keres, akkor az anatómiai párna lehet a legjobb választás, amely a nyakának és a fejének megfelelően van kialakítva, hogy az izmok tökéletesen ellazuljanak.

Tekintettel arra, hogy az idősek gyakran küzdenek álmatlansággal vagy éjszakai felébredéssel, fontos, hogy jól érezzék magukat az ágyban. A Senior matracok és az anti-decubitus matracok az idősek igényeinek megfelelően készülnek. A minőségi rács és a megfelelően megválasztott párna szintén hozzájárul az idősek jobb alvásához.

Keresés